tirsdag 17. september 2013

Lyst på noe lett? Omelett?

Om du ser bort fra den sykt teite overskriften, så er omelett egentlig veldig bra mat. En grei omelett er innenfor rekkevidde for de fleste, og utover grunningrediensen egg kan du stort sett variere smakstilskuddene selv. Omeletten er en veldig tilgivende grunnmur, og tillater stor variasjon. Jeg tenkte jeg skulle vise noen triks for å gi omeletten din det 'lille ekstra', og tre variasjoner som illustrer nettopp hvor lett omelett kan gjøres.

Ingredienser

Som sagt, her er det rom for improvisasjon! Hvis du vil lage mine varianter, derimot, trenger du følgende, for 1 porsjon:
2 egg pr. omelett,
en skvett melk,
Hvitost,
Svart pepper
Smør til steking

For "Hot BBQ"-varianten:
Grillkrydder,
2 skiver salami,
Cayenne-pepper,
Chili-pepper,
+ gjerne Jalapeño-ost på tube

For "Ham'n'cheez"-varianten:
1 fedd hvitløk,
Smårettskinke eller lignende

For "Vegan Hulk"-varianten:
2 ts pesto,
etpar svarte oliven

Fremgangsmåte

Hvis du noen gang har fått servert omelett som er svidd på den ene siden og rå på den andre, vet du at å steke en omelett er litt mer komplisert enn å slenge noen egg i steikepannen og sette varmen på fullt.

For å unngå dette bør du først vurdere diameteren på steikepannen i forhold til antall egg. Har du en liten steikepanne, bør du holde deg til 2-eggsomeletter, og heller lage flere. Med en stor steikepanne kan du ha 3-4.

Visp eggene sammen i en bolle før du har dem i pannen. Hvis du vil kan du også krydre omeletten før du visper eggene.



Sett platen på lav-middels varme. Noe av trikset bak en saftig, jevnt stekt, kremete omelett er å dytte rundt på eggerøren i pannen. Med en gang det begynner å stivne langs bunnen, skraper du det opp. Vær nøye med kantene.

Når den flytende eggemassen ikke lenger øyeblikkelig dekker de svarte 'hullene' etter stekespaden (gitt at bunnen på stekepannen din er svart), kan det være at du må riste litt i stekepannen. Målet er at det til enhver til er flytende egg i kontakt med steikepannen. På denne måten blir omeletten veldig jevnt stekt.

Etter hvert blir dette vanskeligere og vanskeligere ettersom mesteparten av omeletten har stivnet. Bruk stekespaden til å glatte ut omeletten slik at den ikke har noen hull. En del av eggemassen vil fremdeles være nokså flytende, men det er også meningen.

På dette stadiet bør du skru platen helt av, og legge på tilbehøret du har valgt. I mine varianter er alt av krydder tilsatt før steking, men ost og skinke / ost og salami / pesto og oliven legges på nå.

Deretter bretter du omeletten, men ikke bare i to langs midten - lag gjerne 3 eller flere bretter, nesten som om du ruller sammen en pannekake. Det er lettere å ta den siste bretten om du legger kanten på omeletten ned på serveringsfatet, og vipper resten over.

Varmen som er i omeletten er nok til å 'steke' resten av omeletten, og når du bretter den får ikke varmen slippe ut så lett.

HVORFOR GJØRE DET SÅ KOMPLISERT???!?!?

Vel, prøv. Det kan være at du trenger et forsøk eller to, men tro meg, når du smaker hvor god og saftig omeletten blir med denne fremgangsmetoden vil du neppe gå tilbake til en halvsvidd, flat pannekake eller en brungul omelett brettet i to. En god omelett skal være gul, ikke brun. Dessuten blir det lettere å bruke forskjellige typer tilbehør, og smaken fordamper ikke under stekeprossessen.

Server med brød og ønsket tilbehør - Jalapeño-ost? Bacon? Brunost? Valget er ditt! God appetitt!

P.S: Ikke bruk brunost.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar