torsdag 12. september 2013

Kylling med pesto- og olivensaus

Du vil lage noe ingen har smakt før - Noe godt og enkelt, men likevel komplisert nok til at du imponerer gjestene. Dette er retten du går for. Det er relativt fort gjort, billig og smaker helt fantastisk og du kan bruke halve kvelden på å skryte av hvordan du lager denne innovative sausen fra bunnen av - kanskje med en egen vri?

Ingredienser

For 1 porsjon:
1 Kyllingfilét
Smør og olivenolje
ca 1 dl melk
Pesto (1/2 glass er rikelig)
Oliven, gjerne i skiver
1-3 fedd hvitløk
2 ss hvetemel
Pasta

Kyllingen

Begynn med å gi kyllingen ønsket form - virkelig, det er helt opp til deg. Terninger, hjerter, bokstaver ... Her er det bare å slå seg løs. Jeg foretrekker imidlertid strimler som er enkle å steke i stekepanne. Hvis du går for å steke filéten hel, bør du ha den i stekeovn på 225 grader i ca 20 min. Hvis du vil kan du la kylling-bitene godgjøre seg i pesto en liten stund før du legger dem i steikepannen på lav til middels varme.



Sausen

Sausen er det som skal få retten din til å virkelig skinne, og denne er jeg ekstra stolt av ettersom jeg har oppfunnet den selv. Hvis du har hatt kyllingen i pesto så har du litt smak derfra, men det er hovedsakelig sausen som gir smak til den ferdige middagen.

Rør ut 2 ss hvetemel i vann. Blandingen bør være flytende, men bare såvidt.
Om der er noen klumper så er ikke det krise, for de sprekker uansett når sausen når kokepunktet eller før.
Smelt ca 50 gram smør i en gryte. Smøret skal smeltes, men ikke brunes! Hvis smøret blir brunt får det en litt mer nøtteaktig smaksprofil som ikke er ønskelig i denne sausen.

Tilsett deretter hvitløk etter smak. Hvis du bruker fersk hvitløk er det antageligvis nok med 1 fedd, men hvis du kjøper hvitløk på glass i olje o.l. kan du nok driste deg til litt mer. Om du har en hvitløkspresse er det ypperlig, men hvis ikke kan du hakke hvitløken før du tilsetter den.

I samme omgang kan ta 10-12 skivede eller hakkede oliven oppi gryta. Svarte oliven, eller en blanding av svarte og grønne, gir best resultat. Hvis du kan få tak i en olivenolje med mye olivensmak kan det også hjelpe sausen mye, men denne er gjerne litt dyrere enn annen olje. Gå for en glassflaske med olje som er kaldpresset og 'extra virgin'.

Deretter blander du inn ca 1 dl melk og omtrent halvparten av hvetemelsblandingen - resten bruker du til å justere hvor tykk du vil sausen skal være etter hvert. Generelt sett bør pastasaus være ganske tykk og klebe seg til pastaen. Om du får behov for å gjøre sausen tykkere eller tynnere, tilsetter du enten hvetemel som er utrørt i vann, eller melk. Ta alltid bare litt om gangen!

Til slutt tilsetter du 3-4 ts pesto - eller enda mer hvis du vil, alt etter hvor grønn du vil sausen skal være. Bare husk at pesto har en veldig dominerende smak, og den du kjøper i butikken er ofte veldig salt, derfor bør du unngå å salte sausen før du har hatt i pestoen og smakt på om det trengs. En god klype pepper kan derimot være på sin plass.






Pasta

Ja, det sier vel egentlig seg selv ... Å koke pasta er ingen heksekunst, men å få den god kan av og til kreve noen ekstra triks. Mye vann, ca 1 ts salt pr liter og som regel litt olivenolje i gryta hjelper på. Pastaen din blir også vestentlig bedre om den er al dente ('til tennene'), altså litt fast.
Hiv pastaen i gryta når vannet fosskoker, skur deretter ned platen og ta 1-2 minutt av koketiden som står på pakken. Dette gjelder for de fleste typer pasta, unntatt f.eks. lasagne - der vil man ha myk pasta, og gjerne bruke fersk eller hjemmelaget pasta for å unngå denne fastheten.

Hvordan du velger å presentere mesterverket er helt opp til deg. Servér gjerne med en klatt pesto og en liten samling hele oliven, så kan konsumenten svinge smaken i den retningen hun vil. Håper det smaker!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar