onsdag 18. september 2013

Kenguru med kantarellsaus, fløtegratinerte poteter og gulrot


Nei, jeg tuller ikke. Når jeg kom over "ytrefilet av kenguru" på den lokale matbutikken, klarte jeg ikke å dy meg. De fleste vil kanskje tenke at denne retten bare er for de mest eventyrlystne, og om du insisterer kan du bytte ut kenguru-kjøttet med vanlig biff eller vilt. Hvis du derimot har lyst til å prøve noe litt mer spennende, så er kenguru for deg. Mange mener at dette er noe av det beste viltkjøttet man får tak i - og skulle du være så heldig å komme over en kenguru har du en kulinarisk opplevelse i vente.

Ingredienser

For 1 porsjon:
200g kenguru-kjøtt,
100g kantareller,
3-4 poteter,
2-3 gulrøtter,
3 dl matfløte,
1/2 dl melk,
ca 100g smør,
Stekeolje,
Svart pepper,
Rosépepper,
Persille

Eventuelt også 2 fedd hvitløk og ost (Cheddar, Jarlsberg eller Ridderost)

Fløtegratinerte poteter



Begynn med å skrelle potetene, og skjære dem i skiver.

Smelt 50g smør i en kjele sammen med litt salt, pepper, persille, etpar korn rosépepper, og eventuelt hvitløk. Når smøret er smeltet tilsetter du mesteparten av fløten, ca 2dl, og hiver potetene oppi.


Dersom sausen ikke dekker potetene bør du spe i med litt melk, eventuelt litt mer fløte, men husk at du må ha en liten skvett til sausen også.
La dette koke opp under omrøring, og 'putre' i ca 5 minutter før du tar potetene over i en ildfast form. Smør formen med olje først!

Formen med potetene skal stå ca 25 minutt i ovnen på 225*. Hvis du vil kan du også ha ost på potetene, men som regel lønner det seg å vente til det har gått ca 10 min av steketiden. Da blir ikke osten svart før potetene er ferdige.





Kenguru-kjøttet


For alle de som fortsatt tror at jeg tuller, tok jeg med et nærbilde av etiketten. Kenguru regnes som sagt av mange som det ypperste viltkjøttet, og om du tilbreder det rett blir det veldig bra.
Dessuten kan du alltids velge om du vil fortelle gjestene dine hva hovedretten er før eller etter de har spist.


Noe av utfordringen med å tilbrede kenguru er det lave fettinnholdet i kjøttet. Dette gjør at kjøttet fort blir tørt når du steker det. Om du er blant de som liker biffen rare eller medium rare (lite stekt) har du en fordel her.
Skjær kjøttet i passelige biter, og gni inn med salt, svart pepper, knust rosépepper og rikelig med olje.

Eventuelt kan du på forhånd gjøre klart et glass med olje og pepper slik at oljen får trekt til seg smak fra pepperen.

La blandingen stå i ca 15 minutter før kjøttet går i stekepannen.


Sørg for at pannen er skikkelig varm før du har i kjøttet. En klatt smør som hives oppi skal ryke når pannen er varm nok. Legg kjøttet i pannen, og snu det nærmest umiddelbart rundt. Dette gjøres for lage en stekt hinne på kjøttet som sørger for at fuktigheten holder seg inne.

Når hele kjøttstykket har fått en brun, stekt hinne kan du steke det ca 3 minutter på hver side, eventuelt snu det omtrent hvert minutt i 5-6 minutter.
Etter at kjøttet er stekt, kan du ta det til sides og la det hvile 3-5 minutter med aluminiumsfolie over seg før du enten skjærer det opp eller serverer slik det er.



Kantarellsaus og gulrøtter


Når du skreller gulrøttene, legg dem rett i gryten med en gang, ikke la dem ligge og tørke ut. Bruk bare akkurat nok vann til å dekke gulrøttene når du koker dem, og ha gjerne en klype salt i vannet.
Gulrøtter - og andre kokte grønnsaker - er dessverre nesten alltid overkokt. Koketid avhenger av tykkelse, men 5-7 min er som regel nok. Gulroten skal fortsatt ha tyggemotstand etter at den er kokt.


Stek kantarellene på lav-middels varme i 2-3 minutter, med salt og pepper. Om du vil kan du ta til side de største og fineste, og bruke dem som garnityr når du serverer.
Hell så i resten av fløten, og spe med litt av kokevannet fra gulrøttene. La dette koke opp, så har du en fin saus til å komplementere retten.



Voila!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar