fredag 13. september 2013

Biff med potetbåter og champignon

Det er fredag, og fredag er biffdag. Det synes i hvert fall jeg at det burde være, og denne fredagen valgte jeg å prøve en variasjon av den klassiske "fløtegratinerte poteter og bearnaise". Biff trenger ikke å være hverken dyrt eller vanskelig, og hvis du vet hva du ser etter på butikken og har etpar triks i ermet når du lager maten, så er det ingen grunn til at du ikke kan spise en fortreffelig biffmiddag til under 100-lappen en gang i uka. For eksempel på fredag.

Ingredienser



For 1 porsjon:
2-400 gram biffkjøtt,
2-4 poteter,
6-8 mellomstore champignon,
Stekeolje,
Margarin,
2 ss hvetemel,
Ca 1/2 dl melk, evt. vann,
Salt og pepper

Potetene

Potetene er det som tar lengst tid, så begynn med de. Hvis du ikke er tilhenger av mat som tar lengre tid å vaske opp etter enn den tar å lage, så bør du olje formen før du legger potetene oppi.
I tillegg til å skjære potetene opp i båter, kan de godt få et dryss salt og pepper og litt olje på seg før de går i ovnen på 225* i 20-25 min. Jeg bruker solsikkeolje, da denne er relativt smakløs og tåler høye temperaturer.


Biffen

En god biff har en klar og fin rødfarge, kanskje til og med litt lilla-aktig. Unngå 'brun' biff, da denne antageligvis er gammel.
Et annet kvalitetstegn er den marmor-aktige overflaten med små lommer av fett - det høres ikke særlig godt ut, men når fettet smelter under steking og smører biffen innenfra får du et godt resultat.

De lærde strides om hvorvidt det er lurt å krydre biffen før den stekes, men hvis du har på salt og pepper innen 10 min før du legger biffen på steikepanna så skal det nok gå greit.
Etter salt og pepper kan du ha på et tynt lag solsikkeolje - IKKE bruk olivenolje - den tåler ikke varmen som biffen må ha.

Varm stekepannen godt opp, slik at det ryker når smøret eller oljen kommer oppi.

Med tynne biffstykker (ca 1 cm) trenger du bare å snu biffen 1 gang - når du ser at den begynner å 'blø'.
Med tykkere biffstykker kan det være lurt å snu biffen ganske ofte - omtrent en gang hvert minutt.
Du kan ta en enkel test for å sjekke om biffen er slik du vil ha den. Hvis du slapper av hånden, og kjenner på muskelen rett under tommelen, på den myke delen mellom beinet til tommelen og pekefingeren, har den omtrent samme konsistens som rå biff.
Hvis du tar på tuppen av pekefingeren med tommelen, blir muskelen litt strammere, og har omtrent samme konsistens som en lettstekt biff. Slik kan du fortsette bortover til ...
... Du kommer til lillefingeren. Da har du konsistensen til en godt stekt biff.










Saus

Hvis du er kjapp, kan du klare å lage sausen i samme panne som biffen, mens den hviler et minutt eller to. Da bør du ha klart 1-2 ss hvetemel, utrørt i vann. Ha også i litt ekstra smør, i tillegg til det som ligger igjen etter biffen. Så kan du ha i pepper etter ønske - anslagsvis 1/2 ts pr dl saus.

En god peppersaus skal egentlig si 'pop' i ørene når du smaker på den, men ettersom potetbåtene ikke er så "formildende" som fløtegratinerte poteter kan det være greit å spe sausen med litt melk i tillegg.




Champignon

Norsk Språkråd prøver stadig vekk å overbevise meg om at dette heter "Sjampingjong", men det gjør det altså ikke. Champignon stekes 1-2 minutter på middels varme, gjerne med litt salt og pepper.







Så er det bare å nyte! God biff-fredag!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar